Romantika ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ - Αγία Γαλήνη

Βρισκόμαστε στην Αγία Γαλήνη, το γνωστό παραθαλάσσιο χωριό στα νοτιοανατολικά παράλια του Νομού Ρεθύμνου απέχει 58 km από την πόλη του Ρεθύμνου και 68 Km από την πόλη του Ηρακλείου. Βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του Νομού Ρεθύμνου και του Δήμου Λάμπης, στα όρια των νομών Ρεθύμνου – Ηρακλείου. Ο χώρος που είναι κτισμένη η Αγία Γαλήνη είναι βραχώδης και ανηφορικός, τα σπίτια είναι χτισμένα αμφιθεατρικά μέχρι ψηλά τους λόφους και έχουν όλα πανοραμική θέα προς το Λυβικό Πέλαγος. Έχει εξαιρετικό κλίμα, ήπιο καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, και θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ο σημερινός οικισμός της Αγίας Γαλήνης, βρίσκεται χτισμένος πάνω στην αρχαία μινωική πόλη ΣΟΥΛΙΑ, η οποία ήταν μια από τις εκατό πόλεις της Κρήτης που περιγράφει ο Όμηρος. Ήταν τόπος λατρείας και υπήρχε ναός αφιερωμένος στη θεά ΑΡΤΕΜΗΣ. Η ιστορία της ΣΟΥΛΙΑΣ συνεχίζεται μέχρι τον 7ο αιώνα οπότε και καταστρέφεται από πειρατές. Απομεινάρια αυτής της πόλης και του ναού, όπως κτίρια, τάφοι, μάρμαρα και δυο γρανιτένιες κολώνες που κοσμούν έως σήμερα την εκκλησία του χωριού, έχουν βρεθεί στην Αγία Γαλήνη.

Ο όρμος της Αγίας Γαλήνης ήταν κατάλληλο αγκυροβόλιο για καράβια, και χρησιμοποιήθηκε στις επαναστάσεις του 1821 και 1866 για την εκφόρτωση πολεμοφοδίων. Αργότερα επειδή ήταν το πλησιέστερο λιμάνι στην έφορη και ελαιοπαραγωγική περιοχή της Αμπαδιάς και των Μελάμπων το χρησιμοποιούσαν για τη φόρτωση ελαιολάδου στα πλοία, αλλά δεν υπήρχαν κάτοικοι. Ο οικισμός ιδρύθηκε το 1884 τότε που κατασκευάστηκαν για εμπορικούς σκοπούς οικοδομές, αποθήκες λαδιού και κάποιες κατοικίες. Με τα χρόνια η εμπορική κίνηση και η εξαγωγή ελαιολάδου αυξήθηκε σημαντικά και για το λόγο αυτό ιδρύθηκε Τελωνείο. Μετά από μερικά χρόνια (1890) κατοικούσαν μόνιμα τον οικισμό περίπου 20 άτομα.

Το όνομα της η Αγία Γαλήνη, σύμφωνα με την παράδοση, το οφείλει στην αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ευδοκία (ή Αθηναϊς κόρη του αθηναίου φιλόσοφου Λεοντίου) η οποία στο ταξίδι της εξορίας της για την Αφρική αντιμετώπισε με το πλοίο της μεγάλη καταιγίδα, ενώ βρισκόταν όχι μακριά από την αρχαία πόλη Σουλία. Ζητώντας την βοήθεια της Παναγίας, υπέδειξε στο πλήρωμα να πλησιάσει στη στεριά, και έκανε τάμα αν γαληνέψει η θάλασσα να χτίσει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία Αγία Γαλήνη. Πράγματι το πλοίο άραξε σώο στην απάνεμη παραλία του χωριού, που ποτέ δεν σηκώνονται κύματα, και η αυτοκράτειρα άρχισε να οικοδομεί τον ναό, που ονόμασε ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ και μετά από χρόνια έγινε ΑΓΙΑ ΓΑΛΗΝΗ. Σε αυτό το Βυζαντινό ναό της Παναγίας, που είναι σπάνιας αρχιτεκτονικής, είναι το σημερινό νεκροταφείο του χωριού.

ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΙ ΔΑΙΔΑΛΟΣ

Στην Αγία Γαλήνη βρίσκεται και το σπήλαιο του Δαιδάλου όπου κατά το γνωστό μύθο κρύφτηκε, ο Δαίδαλος, διωκόμενος από τον βασιλιά Μίνωα και από εκεί κατάφερε μαζί με το γιο του Ίκαρο να πετάξουν προς την ελευθερία χρησιμοποιώντας φτερά κολλημένα με κερί που τα κατασκεύασε ο ίδιος.

Ο βράχος που χρησιμοποίησαν σαν ορμητήριο για την πτήση τους ο Δαίδαλος και ο Ίκαρος βρίσκεται δεξιά στο λιμάνι, και ατενίζει το πέλαγος σαν να τους αποχαιρετά ακόμα και σήμερα για το μοιραίο ταξίδι τους. Στο σημείο αυτό υπάρχουν σήμερα δύο αγάλματα του Δαίδαλου και του Ίκαρου, την ώρα της προετοιμασίας για το ταξίδι τους, οπως και αμφιθέατρο αφιερομένο στο μύθο, ο χώρος είναι εύκολα προσβάσιμος στον επισκέπτη.

Πηγή: http://www.agios-vasilios.gr/template/lorem-ipsum/template-articles/history.html

Πρόσβαση

Στην Αγία Γαλήνη μπορείτε να έρθετε με λεωφορείο ή αυτοκίνητο από το Ηράκλειο, μέσω Τυμπακίου. Επίσης, εκτελούνται δρομολόγια από το Ρέθυμνο, μέσω Σπηλίου. Αν έρθετε με αυτοκίνητο, υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε 1 ώρα από το Ρέθυμνο και 1.30 από το Ηράκλειο.

More info about Agia Galini: www.gogalini.com


Προβολή Romantika σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Galini Express - Group Transportation Services

Check the shedule from / towards Airports & Ports